Fordeling av verdier per november 2017

Hei!

Det er utrolig hyggelig at noen har vært inne og lest statusoppdateringene mine. I slutten av forrige uke fikk jeg e-post fra en med spørsmål om jeg kunne skrive litt mer rundt hvordan verdiene mine er fordelt i dag, i hvilke fond jeg investerer i og hvilke aksjer jeg eier.

Slik er fordelingen per 01.11.2017.

  • Aksjer: Jeg eier kun to aksjer i dag. Disse utgjør kun 3% av verdiene mine per i dag, men det er rett og slett fordi jeg ikke er komfortabel nok til å sette større verdier i selskaper og markeder jeg har så lite kunnskap om. Begge aksjene har jeg hatt en god stund og det er rett og slett fordi jeg synes selskapene er spennende. Beløpene jeg er inne med er så små at det er helt ubetydelig for min økonomi.

 

  • Fond: Nesten halvparten av verdiene mine er i dag plassert i fond. Jeg har som tidligere nevnt 5 fond i porteføljen hvor jeg aktivt investerer i 3 av disse hver måned ved hjelp av automatisk trekk fra konto. Nesten 80% av verdien jeg har i fond står i dag i de to fondene jeg ikke investerer månedlig i. Jeg føler jeg er fornøyd med andelen i disse to og tanken er at disse skal stå i urørt i lang tid fremover – kanskje helt mot pensjonsalder? Disse pengene er fordelt på Nordea Aktiva 10 og Aktiva 100 som er et produkt fra Nordea Liv. Jeg skal ærlig innrømme at pengene ble satt her litt i hu og hast når jeg sist skiftet bank, og siden har tiden gått så utrolig fort at jeg har ikke fått undersøkt godt nok om jeg mener det er det beste produktet for pengene mine. Det skal nevnes at siden jeg kjøpte kan begge skilte med god avkastning, men jeg regner med kostnadene er noe for høye – men igjen var det ment midlertidig til jeg fikk kartlagt et bedre alternativ. Tips mottas gjerne!

De tre andre fondene begynte jeg å spare mot i januar 2017. Det månedlige innskuddet fordeles 40/40/20%, også planlegger jeg å vekte om litt etterhvert så de blir litt mer «fyldig». Innskuddene fordeles mellom Nordea Avkastning, Nordea Stable Em.Markets Eq. og Robotics & Artificial Intelligence ETF.

Et mål for første halvdel av 2018 vil være å sette meg mer inn i fond. Jeg er sikker på at jeg kan gjøre lurt i å bytte tilbyder og finne tilsvarende fond hos noen andre. I dag kjøper jeg to av fondene gjennom Nordea hvor jeg har hele engasjementet mitt, og selv om jeg sann sett har vært fornøyd hittil i år finnes det nok bedre alternativer hos de frittstående aktørene enn de store landsdekkende bankene.

Ansvarsfraskrivelse: Som jeg har skrevet tidligere har jeg ingen økonomisk bakgrunn og ingen grunnlag for å gi økonomiske råd. Dette innlegget forteller kun hvilke fond jeg har valgt å investere i og det må på ingen måte tolkes som råd eller investeringstips.

 

  • BSU-konto: Det er vel ikke så mye og si om BSU-kontoen da jeg regner med de fleste kjenner godt tilbudet. For min del har det alltid vært prioritert 1 å fylle denne opp med 25.000,- årlig, og heldigvis har jeg hatt mulighet til å gjøre det i begynnelsen av januar hvert år med oppsparte midler.

 

  • Bankkonto: De fleste jeg snakker med om privatøkonomi mener jeg har for mye på bankkonto, og at jeg på grunn av inflasjon taper kjøpekraft år etter år. Med dagens rentenivå så er det riktig, men jeg sparer likevel aktivt mot bankkonto hver måned. Det er det i all hovedsak to grunner til.

Jeg har ganske stort boliglån. Jeg har valgt å bosette meg i Oslo hvor boligprisene er ganske høye, men i tillegg har jeg en ganske stor og flott leilighet. Som jeg nevnte i det første innlegget  har jeg et ønske om å opprettholde ganske god livskvalitet til tross for at jeg vil spare en del og leve økonomisk. På grunn av det store boliglånet ønsker jeg å ha en del fri kapital, og på den måten kan jeg fortsette å betale boliglånet mitt en god stund selv om renten skulle skyte i taket eller om livet mitt skulle bli snudd på hodet, for eksempel om jeg skulle miste jobben og få en redusert inntekt.

 

Jeg sparer kortsiktig. Den andre årsaken til at jeg ønsker å spare til bankkonto til tross for dårlig avkastning er at jeg sparer kortsiktig. I tillegg til å fortsette å bygge bufferen nevnt over sparer jeg til egenkapital. Innen to år er målet og ha nok egenkapital til å kjøpe en eiendom egnet til utleie. Om dette blir en leilighet, en tomannsbolig, et rekkehus eller en andel i en næringseiendom vet jeg ikke enda, men jeg er overbevist om at jeg ved hjelp av leieinntekt vil kunne sikre meg en tryggere fremtid. Jeg kunne helt sikkert satt pengene i fond disse to årene, men med en tidshorisont på kun to år ønsker jeg heller å se bort fra avkastning og beholde nattesøvnen.

Investering i utleiebolig er mye omdiskutert, og det med rette, men slik jeg i slutten av 20-årene ser på fremtiden er det et godt alternativ på veien mot en trygg fremtid. Historisk sett har eiendom i Norge holdt seg godt i verdi, og med et perspektiv på 20+ år har jeg ingen bekymringer ved å sette enda mer penger i eiendom.

Det sagt – det er ikke skrevet i sten at den kortsiktige sparingen min skal inn i eiendom, men jeg vil gjerne ha pengene «nært» og tilgjengelig i tilfelle en mulighet skulle dukke opp. Kanskje pengene finner veien til oppstartskapital for egen virksomhet..?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *